PERJANTAI 9.8. klo 19

PE 9.8. klo 19

Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26, Lahti

Mykkäelokuva Oopperan kummitus (1925)

Esa Toivola, digiurut

Mykkäelokuva Oopperan kummitus (The Phantom of the Opera) on Rupert Julianin ohjaama yhdysvaltalainen kauhuelokuvan klassikko vuodelta 1925. Se perustuu Gaston Leroux’n romaaniin Oopperan kummitus. Ensi-iltansa elokuva sai 6. syyskuuta 1925, ja se oli valtaisa menestys.

 

Elokuvan pääosaa kummitus Erikiä näyttelee Lon Chaney Sr, yksi aikakauden monipuolisimpia näyttelijöitä, tunnettu taidokkaista maskeerauksistaan, josta sai lempinimen ”Tuhansien kasvojen mies”. Oopperan kummituksessa Chaney loi yhden elokuvahistorian groteskeimmin epämuodostuneen hahmon. Päivän sanomalehdet kertoivat, että naiset pyörtyivät, lapset huusivat ja aikuiset miehet astuivat ulos raittiiseen ilmaan kuuluisan paljastamiskohtauksen jälkeen.

 

Musiikin tässä esityksessä improvisoi Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivola. Koska kyse on improvisaatiosta, täsmälleen samanlaista musiikkia ei koskaan enää tulla kuulemaan!

Yhteistyössä Reel Lahden kanssa.

Liput 20€ *

* + tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus www.lippu.fi) ja tuntia ennen ovelta.

Esa Toivola on Tampereen tuomiokirkon urkuri. Aiemmin hän on toiminut urkujensoiton opettajana Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä.

 

Toivola opiskeli kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Sibelius-Akatemian Kuopion osastossa, Amsterdamin konservatoriossa ja Piteån musiikkikorkeakoulussa, jossa opinnot päättyivät konserttiurkurin tutkintoon vuonna 2006. Vuonna 2004 Esa Toivola voitti ensimmäisen palkinnon Nijmegenin kansainvälisessä urkukilpailussa Alankomaissa. Hän soitti ensikonserttinsa Helsingin tuomiokirkossa vuonna 2005 ja on konsertoinut ympäri Suomea sekä useissa Euroopan maissa.

 

Toivola on soittanut urkuja, digiurkuja ja pianoa mykkäelokuvaesityksissä ympäri Suomea. Jo perinteeksi on muodostunut yhteistyö Tampere Film Festivalin kanssa Tampereen tuomiokirkossa. Oopperan kummituksen hän on esittänyt aiemmin Turussa.

 

Ensimmäistä kertaa Toivola ei kuitenkaan Urkuviikolla ole, sillä hän kävi ahkerasti Lahdessa Urkuviikolla 2000-luvun taitteessa.