KE 7.8. klo 14
Lahden Historiallinen museo, Kartanonkatu 1, Lahti
Oskar Merikanto 100 v -liedkonsertti
Jussi Merikanto, bassobaritoni
Asta Onnila, piano
OHJELMA
Haudoilta, op. 74 (Lauri Pohjanpää)
- Valkeat ristit
- Laulaja taivaan portilla
- Käy kirkkomaata illoin vanhat mummot
- Päivännousu kultaa kirkkomaan
Valse lente, op. 33
Reppurin laulu, op. 14 nro 10 (Larin-Kyösti)
Itkevä huilu, op. 52 nro 2 (Larin-Kyösti)
Tuulan tei, op. 13 nro 5 (Larin-Kyösti)
Kevätlinnuille etelässä, op. 11 nro 1 (J. H. Erkko)
Onnelliset, op. 15 (Aleksis Kivi)
Älä itke äitini, suomalainen kansanlaulu, op.21 (sov. Oskar Merikanto)
Soi vienosti murheeni soitto, op. 36 nro 3 (Heikki Ansa)
Kullanmurunen, op. 20 nro 1 (J. H. Erkko)
Kesäilta, op. 1
Anniina, op. 51 nro 2 (Daniel Fallström, suom. tuntematon)
Merellä, op. 47 nro 4 (J. H. Erkko)
Oskar Merikanto, urkuri, pianisti, säveltäjä ja kapellimestari, syntyi 1868 Helsingissä ja kuoli 1924 Oitissa, ollen on yksi rakastetuimmista suomalaissäveltäjistä. Merikanto tunnetaan erityisesti yksinlauluistaan ja pianoteoksistaan. Tässä konsertissa kuullaan juuri noita tutuimpia ja rakkaimpia lauluja ja pianoteoksia: Itkevä huilu, Kullanmurunen, Anniina, Kesäillan valssi! Samalla on mahdollisuus tutustua Historiallisen museon näyttelyyn.
KONSERTTI ON LOPPUUNMYYTY!
Asta Onnila aloitti piano-opintonsa vuonna 1989 Lappeenrannan musiikkiopistossa. Ammattiopintoja hän on suorittanut Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiassa (nyk. Metropolia), josta valmistui pianonsoitonopettajaksi jouluna 2005, sekä Sibelius-Akatemiassa esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa pianomusiikin osastolla vuosina 2005-2011 valmistuen musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin.
Jo ammattiopintojensa alusta asti Onnila keskittyi solististen opintojen lisäksi liedmusiikkiin muun muassa Ilmo Rannan ja Heikki Pellisen johdolla. Liedin parissa hän on saavuttanut myös kilpailumenestystä voittamalla Pentti Koskimies -liedkilpailun kansallisen sarjan vuonna 2003 sopraano Ilona Jokisen kanssa, ja marraskuussa 2004 he saivat toisen palkinnon Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailun liedsarjassa.
Vuosina 2008-2017 Onnila toimi Savonlinnan Oopperajuhlien Oopperapäivänavauksissa solistivieraiden pianistina. Nykyään hän työskentelee Lahden musiikkiopistossa pianonsoitonopettajana ja säestäjänä. Hän on tehnyt yhteistyötä ja konsertoinut useiden eri laulajien kanssa.
Kuva: Ville Paul Paasimaa
Oopperalaulaja ja luova johtaja Jussi Merikanto on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta. Esiintyvän taiteilijan uransa Merikanto aloitti Cantores Minores -poikakuorossa, minkä jälkeen hän opiskeli klassista yksinlaulua Kuopion konservatoriossa ennen siirtymistään Sibelius-Akatemiaan. Suomen Kansallisoopperassa Jussi Merikanto teki debyyttinsä keväällä2009 Mozartin Taikahuilun Papagenona.
Vuosina 2013–2016 Merikanto kuului Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan baritonisolistina ja vuosina 2019–2021 oopperalaulajana. Debyyttinsä Savonlinnan oopperajuhlilla Merikanto teki vuonna 1992 Mozartin Taikahuilussa yhtenä kolmesta pojasta, minkä jälkeen hän on vieraillut Savonlinnassa useina vuosina eri oopperoissa. Oopperarooliensa lisäksi Merikanto on esiintynyt lukuisissa kirkollisissa teoksissa, mm. Bachin Johannes-passion bassosolistina Peter Schreierin johdolla sekä lied-resitaaleissa Suomessaja ulkomailla.
Laulukilpailu menestystä Merikanto on saavuttanut Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa, missä hän sai toisen palkinnon vuonna 2009. Vuonna 2006 hänet palkittiin Timo Mustakallio -laulukilpailuissa Eero Rantalan rahaston stipendillä.
Jussi Merikanto toimii tällä hetkellä Urkuyö ja Aaria -festivaalin toiminnanjohtajana sekä Joroisten Musiikkipäivien ja Nurmeksen Joulumusiikin taiteellisena johtajana. Jussi Merikanto on opiskellut syksystä 2019 lähtien Sibelius-Akatemian Arts Management -koulutusohjelmassa.
Kuva: Merja Yeung