Ville Urponen

 

Ville Urponen on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Hän on suorittanut Sibelius-Akatemian solistisella osastolla sekä urkujen- että pianonsoiton A-tutkinnon (diplomitutkinnon). Urkujensoittoa hän opiskeli professori Kari Jussilan ja pianonsoittoa Turun musiikkiopistossa Sävy Nordgrenin ja Sibelius-Akatemiassa Meri Louhoksen johdolla. Lukuvuonna 1994–95 Urponen täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa professori Jacques van Oortmerssenin johdolla. Lisäksi Urponen on osallistunut useille urkujensoiton mestarikursseille. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta vuonna 1996 ja musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian taiteelliselta tohtorinkoulutuslinjalta vuonna 2009.

Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Japanissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Venäjällä. Hän on soittanut useilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Urponen on tunnettu säestäjän taidoistaan ja hän tekee säännöllisesti yhteistyötä johtavien suomalaisten laulajien ja instrumentalistien kanssa ja on konsertoinut tunnetuimpien suomalaisten kuorojen kanssa. Hän on esiintynyt kotimaassa eri orkestereiden urku- ja cembalosolistina sekä ulkomailla Moskovan Kamariorkesterin solistina. Urponen on myös toiminut kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa.

Urposelta on ilmestynyt useita kansainvälisissä lehdissä kiitettyjä soololevyjä. Esimerkiksi Alba Recordsin julkaisemasta romanttista suomalaista urkumusiikkia sisältävästä ”OrganOrgan”-levystä, kirjoitti American Organistin arvostelija tammikuussa 2016, että “Ville Urponen is an organist of superb artistry and splendid technical ability, equal to many finest in Western Europe and North America” ja levy sai yhdessä alan merkittävimmistä englanninkielisistä julkaisusta ”Choir & Organ” viisi tähteä viidestä ja ”MusicWeb International” valitsi sen yhdeksi vuoden 2011 levyistä. Soololevyjen lisäksi Urponen esiintyy säestäjänä ja orkesterimuusikkona useilla levyillä, kuten Naxoksen julkaisemilla kahdella Leif Segerstamin johtaman Turun Filharmonisen orkesterin Jean Sibelius -levyillä ja yhdellä Beethoven-levyllä.

Urponen tekee vuosittain nauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja on esiintynyt eri maiden televisio- ja radiolähetyksissä. Perusohjelmiston lisäksi hän on muun muassa kantanauhoittanut Suomen Yleisradiolle koko Armas Maasalon urkutuotannon sekä Sune Carlssonin, Martha Dahl-Salosen, Richard Faltinin, John Granlundin, Conrad Greven, Väinö I. Haapalaisen, Heikki Klemetin, Ilmari Krohnin, Taneli Kuusiston, Erkki Melartinin ja Aarre Merikannon musiikkia. Lisäksi hän on aktiivinen aikamme musiikin esittäjä, joka on kantaesittänyt yli kolmekymmentä uutta teosta ja soittanut monia Suomen ensiesityksiä aikamme musiikista. Kesällä 2012 Urponen esitti Helsingissä koko Johann Sebastian Bachin urkutuotannon.

Taiteellisen uransa ohella Ville Urponen toimii urkumusiikin osa-aikaisena lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja. Urponen on Helsingin Musiikkitalon suuren salin tulevien urkujen suunnittelutyöryhmän jäsen. Vuosina 2003-2009 Urponen oli Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran puheenjohtaja. Urposelle myönnettiin Organum-seuran kiertopalkinto vuonna 2015 hänen näkyvästä ja pitkäaikaisesta työstään urkutaiteen hyväksi.

OHJELMA:

Johann Sebastian Bach (1685–1750):

Fantasia und Fuge in c, BWV 537
Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659
Toccata und Fuge in d, BWV 565
O Gott, du frommer Gott, BWV 767
Passacaglia in c, BWV 582