Urkuviikon 2025 urkurit ja muut esiintyjät

Lahden Kansainvälisen Urkuviikon 2025 aikana kuullaan monipuolinen kattaus musiikkia klassisesta jazziin ja gospeliin. Jokaisessa konsertissa esiintyy taitava urkuri: esiintyjissä on niin kotimaisia mestareita, nuoria lahjakkuuksia kuin urkuvirtuooseja maailmalta. Tutustu Urkuviikon 2025 esiintyjiin alta, valitse suosikkisi ja osta liput konsertteihin nyt!

Kalle Toivio ja Seeli Toivio

Urkuri Kalle Toivio ja sellisti Seeli Toivio

Lahtelaislähtöinen sisaruspari Kalle ja Seeli Toivio esiintyy Lahden Kansainvälisillä Urkuviikoilla ensimmäistä kertaa yhteisessä konsertissaan Duo Toiviona. 

Urkuri ja pianisti Kalle Toivio suoritti tohtorintutkintonsa New Yorkin Manhattan School of Musicissa ja voitti hiljattain arvostetun urkuimprovisaatiokilpailun Yhdysvalloissa.

Sellisti ja mezzosopraano Seeli Toivio on valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta. Hän on menestynyt Toivo Kuula -laulukilpailussa, yltäen finaaliin ja voittaen erikoispalkinnon. Konsertissa Seeli tuo ohjelmaan sekä tunteikasta sellonsoittoa että ilmaisuvoimaista laulua.

Duo Toivion esiintyminen Lahden Kansainvälisen Urkuviikon avajaiskonsertissa yhdistää taituruuden ja tunteen, virtuoosisuuden ja vapauden. Monipuolinen ohjelmisto ulottuu Johann Sebastian Bachista ja Toivo Kuulasta Astor Piazzollaan ja Armas Järnefeltiin – luvassa on myös vaikuttavia urkuimprovisaatioita. 

Lahti Big Band feat. urkuri Matti Hussi 

Urkuri Matti Hussu

Lahti Big Band ja Hammond-urkuri Matti Hussi tuovat Vaahterasalin lavalle rytmimusiikin legendaarisen yhdistelmän: jazzin, soulin ja big bandin. 

Matti Hussi on lahtelainen ammattimuusikko, jonka tie on kulkenut Sibelius-Akatemian jazzosaston kautta Lahden Kaupunginteatterin luottomuusikoksi. Hussi tunnetaan myös yhteistyöstä lukuisten artistien ja kuorojen kanssa.

Vuonna 1984 perustettu Lahti Big Band on viime aikoina tehnyt big band -musiikkia tutuksi matalan kynnyksen konserteilla kautta Päijät-Hämeen. Laaja repertuaari ulottuu swing-standardeista moderniin rytmimusiikkiin.

Erno Tiittanen on yksi Suomen kysytyimmistä sovittajista, big band -kapellimestareista ja -kouluttajista. Lahti Big Bandin taiteellinen johtaja on viime vuosina innostanut nuoria myös Lahden Konservatorion pop–jazz-linjalla.

Konsertti on kunnianosoitus urkuri Jimmy Smithille, joka nosti tuotannollaan Hammond B-3 -urut suuren yleisön tietoisuuteen rakentamalla siltaa jazzin ja soulin välille. Nyt nämä svengaavat ja groovaavat sävyt heräävät henkiin uusina instrumentaatioina, jotka on sovittanut Lahti Big Bandin kapellimestari Erno Tiittanen. Alkuperäisen tunnelman säilyttämiseksi lavalla kuullaan myös harvemmin big bandissä nähtyjä soittimia, kuten käyrätorvia ja tuubaa.

Tämä konsertti on samalla kumarrus 90 vuotta sitten syntyneille Hammond-urulle – luvassa on täyteläistä soundia ja suuria tunteita, vahvasti groovaavalla otteella!

Lahden Gospelkuoro & Ira Multaharju & urkuri Gunnar Idenstam 

Lahti Organ Festival 2025 tunnus

Torstaina Sibeliustalon täyttää ilo ja rytmi, kun Suuressa Bach- ja jazz-konsertissa Lahden Gospelkuoro yhdistää voimansa kamarikuorojen Donne Mature & Viri Perfecti kanssa. Kuoroa johtaa Marjaana Turunen, ja konserttiin omat vivahteensa tuovat ruotsalainen urkuri Gunnar Idenstam sekä solisti Ira Multaharju.

Lahden Gospelkuoro on jo yli kolmen vuosikymmenen ajan tuonut afroamerikkalaisen gospelin sävyjä ja sanomaa suomalaisiin konserttisaleihin. Karismaattisen johtajansa Marjaana Turusen johdolla kuoro on tehnyt pitkäjänteistä pioneerityötä – gospelin rytmit, sielukkuus ja yhteisöllisyys ovat tulleet tutuksi yleisölle, ja musiikin voima on kutsunut uusia ihmisiä mukaan myös seurakuntaan.

Yksi kuoron kantavista äänistä on ollut vuodesta 2006 lähtien Ira Multaharju, jonka vahva ja vivahteikas tulkinta sykähdyttää kerta toisensa jälkeen. Multaharju on monipuolinen laulaja, joka tunnetaan myös sielukkaista soul- ja brasilialaisen musiikin esityksistään eri kokoonpanojen solistina. Helsinkiläinen Multaharju on koulutukseltaan uskontotieteilijä, ja toimii freelancerina muun muassa tulkkina ja luennoitsijana.

Konsertin huipentaa maailmankuulu ruotsalainen urkutaiteilija Gunnar Idenstam, jonka energinen ja omaleimainen tyyli liikkuu suvereenisti kansanmusiikin ja sinfonisen rockin rajapinnoilla. Luvassa on suuria tunteita ja säkenöivää rytmiä gospelin hengessä.

Erik Ohtamaa ja Aada Wirberg 

Urkurit Aada Wirberg ja Erik Ohtamaa

Nuorten urkusolistien konsertti tuo Ristinkirkkoon kaksi lahjakasta ja persoonallista nuorta taiteilijaa, jotka edustavat suomalaisen urkukentän tulevaisuutta. Illan ohjelmassa kuullaan vaikuttava kattaus urkumusiikkia tuorein tulkinnoin – virtuoottista soittoa, syvällistä musiikillista näkemystä ja innostavaa nuorta energiaa.

Urkuri Erik Ohtamaa on noussut nopeasti suomalaisen nuoren urkuripolven kärkinimien joukkoon. Hän aloitti opintonsa Oulun konservatoriossa ja on vuodesta 2021 opiskellut urkujensoiton solistisella linjalla Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Ville Urposen ja Markku Hietaharjun johdolla. Keväällä 2025 hän täydensi osaamistaan Leipzigin musiikkikorkeakoulussa professori Martin Schmedingin johdolla. Hänen soittoaan ovat muovanneet myös useat mestarikurssit, mm. Jean-Baptiste Monnot’n, Pieter van Dijkin, Olivier Latryn ja Nathan Lauben opissa.

Ohtamaa on esiintynyt laajasti eri festivaaleilla ja konserttilavoilla, muun muassa Helsingin Musiikkitalossa ja Mäntän Musiikkijuhlilla, sekä soittanut solistina Francis Poulencin urkukonserton. 

Aada Wirberg on piikkiöläislähtöinen kirkkomuusikko ja urkuri, joka viimeistelee urkujensoiton A-tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Jan Lehtola. Samanaikaisesti hän suorittaa maisteriopintoja Sibelius-Akatemiassa ja musiikkipedagogin tutkintoa Savonia-ammattikorkeakoulussa. Opintojensa ohella Wirberg on syventänyt osaamistaan koti- ja ulkomaisten opettajien johdolla, joista mainittakoon Franz Danksagmüller, Hans Fagius sekä Olivier Latry.

Wirberg on monipuolinen ja aktiivinen toimija, joka esiintyy niin solistina kuin säestäjänä ja osallistuu aktiivisesti musiikkielämän kehittämiseen eri järjestöissä, kuten Paraisten Urkupäivillä sekä Musiikkitalon Urut ry:n ja Kanttori-urkuriliiton hallituksissa. Hänen osaamistaan ovat tukeneet merkittävät kulttuurialan tahot, kuten Suomen Kulttuurirahasto, Sibelius-Akatemian tukisäätiö sekä Suomen Kanttori-urkuriliitto.Nuorten urkusolistien konsertissa kuullaan muun muassa Naji Hakimin ja Olli Kortekankaan teoksia sekä Johann Sebastian Bachin rakastettua urkumusiikkia, tulkittuina tuoreella otteella ja suurella sydämellä. 
Tervetuloa kokemaan nuoren sukupolven säkenöivää tulkintaa Bachin teoksista!

Veera Surkka-Sipilä

Veera Turkkila

Veera Surkka-Sipilä (s. 1994) on lahtelainen kanttori, joka työskentelee tällä hetkellä Hollolan seurakunnassa. Hän valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä vuonna 2020. Urkujensoittoa hän on opiskellut Pauli Pietiläisen johdolla Lahden konservatoriossa sekä Markus Malmgrenin johdolla Sibelius-Akatemiassa. Urkuimprovisaation opettajina hänellä ovat olleet Timo Kiiskinen ja Markus Malmgren.

Sunnuntaina Lahden Ristinkirkossa kuultavassa elokuvamusiikkimessussa urkuri Veera Surkka-Sipilä yhdistää urkumusiikin ja elokuvamusiikin taianomaisella tavalla.

Scroll to Top