Pia Raanoja

Pia Raanoja aloitti musiikin opintonsa viulunsoitolla v. 1970 Pohjois-Kymen musiikkiopistossa, opinnot vaihtuivat lauluun , ja hän valmistui musiikin maisteriksi v. 1987 Sibelius-Akatemiasta, jossa hänen opettajinaan olivat Liisa Linko-Malmio ja Gunni Granberg. Opintojaan hän täydensi mm Erik Werban, Peter Bernen, Herbert Brauerin, Rudolf Bautzin, Kim Borgin ja Ralf Gothonin mestarikursseilla.

Pia on esiintynyt Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Der Wlamsse Operassa (Antwerpen), ja eri maakuntaoopperoissa Suomessa, tärkeimpinä rooleinaan mm. Taikahuilun Pamina (Savonlinnan Oopperajuhlat), La Bohemen Mimi, Tapaus Makropouloksen Krista, Ryöstä Seraljista Konstanze, Viulunsoittaja katolla Tzeitel, Widsorin iloisten rouvien Anna Reich ym (Suomen Kansallisooppera), Das Glas vom Kopfin Pia ja Manot Lescaut´n Un Musico (Der Wlamsse Opera), Pohjalaisten Liisa, Ovikellon Serafina, Gianni Schicchin Lauretta (maakuntaoopperat), ja Melartinin Aino-oopperan Aino ja Don Giovannin Zerlina (Savonlinnan Oopperakurssit), Poppean kruunauksen Poppea ja Brittenin Nokipojan Rowan (Oopperastudio Sibelius-Akatemia).

Pia Raanojan ohjelmistoon kuuluu oopperan lisäksi liediä, operettia, oratorioita ja passioita; hän on esittänyt mm Händelin Messiaan (Tampereen Tuomiokirkko, Seattle), Haydnin Luomisen (Kotka), Bachin Matteus-passion (Helsingin Tuomiokirkko), Rossinin Stabat Materin (Oulu), Mozartin c-mollimessun ja Pergolesin Stabat Materin(Turku, Helsinki), Haydnin Kleinen Orgelmessen (Helsinki), sekä Bachin eri kantaatteja, mm kantaatit Ein Feste Burg ist unser Gott, Christ lag in Todesbanden.

Hän on kiertänyt koululaiskonsertein Juha Kotilaisen kanssa ohjelmistonaan operetti- ja musikaalisävelmät, sekä pienoismusiikkinäytelmssä W.A.Mozartin elämästä (ohjaus Jussi Tapola).

Liedeissä Pia Raanojan merkittävämpää ohjelmistoa ovat olleet suomalaiset, etenkin Oskar Merikannon laulut, F.Schubertin Maria Stuart-laulut, R.Straussin Ofelia-laulut, sekä hengellinen kotimainen musiikki. Joululauluohjelmistolla “Rauhaa Jouluun” hän on esiintynyt viime vuosina yhteiskonserteissa Lahdessa, Kärkölässä, Inkeroisissa, Tammelassa ja Hämeenkyrössä ja nämä konsertit saavat jatkoa edelleen Lahden eri seurakunnissa.

Vuodesta 2011 Pia Raanoja on toiminut musiikin ja laulun opettajana Nastolan Kaarisillassa, joka on vaativan erityisen tuen tarpeen taide- ja toimintakeskus, joka myös tarjoaa myös kuvataiteen ja musiikin opetusta erityisopetuksena. Kaarisillassa Raanoja kokosi ja harjoitutti levyn “Tuulen värein”, jossa lahtelaisen ammattiorkesteri “Hillityn” säestyksellä Kaarisillasta valmistuneet opiskelijat esittävät ikivihreitä sävelmiä.

Kolmivuotisen musiikkikoulutuksen päätöskonsertteja Pia Raanojan johdolla on ollut jo useita, ja Lahden Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitettiin v. 2015 Taikamoinen-musiikkisatu, jossa Mozartin Taikahuilun tematiikkaan perustuvan, Kimmo Parviaisen sovittaman musiikin Pia Raanoja harjoitutti opiskelijoille, musiikkisadun ohjasi Tero Porali. Pia Raanoja sai tunnustuspalkinnon Timo Mustakallio-laulukilpailuissa v. 1983, ja kolmannen palkinnon Lappeenrannan laulukilpailuissa v. 1984. Pia Raanoja on tehnyt radio – Ja TV-nauhoituksia, ja hän on mukana Savonlinnan Oopperajuhlien levytyksessä (Ääni taivaasta) ja Nielsenin kolmannen sinfonian levytyksen sopraanosolistina (johtaa Myung-Whun Chung).