Pauliina Hyry

 

Director musices, Pauliina Hyry (s. Toivanen 1964, Mikkeli) on espoolainen kirkkomuusikko ja konserttiurkuri.

Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja opiskeli pääainettaan urkujensoittoa professori Kari Jussilan ohjauksessa. Opintojaan hän on täydentänyt mestarikursseilla ja yksityisesti.

Pauliina Hyry konsertoi aktiivisesti sekä soolourkurina että kamarimuusikkona muiden solistien ja kuorojen kanssa. Hän on esiintynyt useissa kotimaisissa urku- ja musiikkitapahtumissa sekä Virossa, Unkarissa, Italiassa (Rooma), Venäjällä (Pietari) ja Israelissa (Tel Aviv).

Kesällä 2019 hän toimi urkurina Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan esityksessä Lahden kansainvälisellä urkuviikolla soittaen oopperan orkesteriosuuden yhdessä pianistin kanssa. Sellisti-laulaja Seeli Toivion kanssa Pauliina on esiintynyt vuodesta 2016.

Pauliinan taiteellinen ura lähti nousuun kiitetyn ensilevyn Via Lucis – Valon tie julkaisemisen jälkeen 2014.

Syksyllä 2017 hän julkaisi reformaation merkkivuotta kunnioittavan soololevynsä Vater unser.

J.S. Bachin suuret urkuteokset sekä romantiikan ajan urkumusiikki ovat Pauliinan keskeisintä ohjelmistoa, mutta hän on kanta- ja ensiesittänyt myös uutta urkumusiikkia. Soolokonserteissaan hän esittää mielellään myös kirkkokansan rakastamia klassikoita. Martti Lutherin musiikinteologia, kokemus musiikista viattomana ilona, on hänen inspiraation lähteensä.

Pauliina Hyry toimii Espoon Leppävaaran seurakunnan musiikkityötä johtavana A-kanttorina.