MAANANTAI 5.8.

MA 5.8. klo 19

Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti

La Vie, l'Amour, la Mort

– lauluja elämästä, rakkaudesta ja kuolemasta

Jorma Uotinen, laulu

Miikka Kallio, urut

Petri Ikkelä, bandoneon / harmonikka / sovitukset

Helena Plathán, sello

Ilkka Joronen, piano

 

OHJELMA

Ohjelma tarkentuu lähiaikoina.

Liput 35€ *

* + tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus www.lippu.fi) ja tuntia ennen ovelta.

Jorma Uotinen on kaikkien suomalaisten tuntema taiteilija – tanssija, laulaja, koreografi. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin professorin arvonimi.  Uotinen on toiminut taiteellisena johtajana Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä vv. 1987–1990, Suomen Kansallisbaletissa vv. 1992–2001 ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla vuodesta 2002 vuoteen 2019. 

Tanssijana ja koreografina Uotinen on toiminut niin Suomessa kuin ulkomaillakin useissa eri tanssiryhmissä mm Pariisin Oopperassa, Milanon La Scalassa, Tanskan kuninkaallisessa baletissa. Hän on saanut urallaan monia suomalaisia ja kansainvälisiä palkintoja sekä kunniamainintoja.

Uotinen toimii tuomarina suositussa TV-ohjelmassa Tanssii tähtien kanssa.

Kuva: Mika Toivanen

Helena Plathán valmistui musiikin maisteriksi (Sibelius-Akatemia, Helsinki, 1997), pääaineena sello. Hän on toiminut musiikkialan freelancerina ja yrittäjänä 1990-luvulta lähtien.

 

Plathán on esiintynyt lukuisissa TV-ohjelmissa, konserttikiertueilla, yksittäisissä konserteissa sekä yritystilaisuuksissa lähes 20 eri maassa, kotimaan lisäksi. Helena Plathán esiintynyt ja esiintyy mm. Suomen tähtiartistien kanssa, niin klassisella sekä viihteellisemmälläkin puolella. Hän tiivistä yhteistyötä mm. Jorma Uotisen, Jyrki Anttilan, Maria Lundin, Pentti Hietasen, Seeli Toivion, Noora Karman, Marzi Nymanin, Tarja Turusen, Katri Helenan, Jaakko Ryhäsen, Johanna Rusanen- Kartanon, Marion Melnikin, Angelika Klasin sekä Dannyn kanssa. Helena Plathánin yhteistyökumppaneihin kuuluu myös mm. Vantaan Viihdeorkesteri, sekä lukuisat iskelmä- ja tangolaulajat.


Helena Plathán on myös työskennellyt useissa sinfoniaorkestereissa
kotimaassa; esimerkiksi Helsingin Kaupunginorkesterissa, vuosina 1996–2004, sekä Oulun, Tampereen, Vaasan ja Lahden sinfoniaorksterissa. Lisäksi hän on opettanut noin monissa eri kotimaan johtavissa musiikkioppilaitoksessa sellon tuntiopettajana: Esimerkiksi Lahden konservatoriossa, Heinolan musiikkikoulussa, Porvoon musiikkikoulussa, Kallion musiikkikoulussa (Helsinki), Keski- Helsingin musiikkiopistossa, Riihimäen musiikkiopistossa ja Eiran musiikkikoulussa (Helsinki). Viimeksimainitussa Plathán opettanut sellon ainoana tuntiopettajana viimeiset 20 vuotta.

 

Opetus- ja orkesteritoiminnan ohessa Helena Plathán esiintyy vuodessa noin 120 konsertissa kirkoissa, konserttisaleissa, niin yksityistilaisuuksissa kuin yritystilaisuuksissakin, sekä isoilla musiikkifestivaaleilla.

 

Plathán on levyttänyt sekä ollut mukana monissa klassisen musiikin sekä myös viihdemusiikin levytysproduktioissa, joista mainittakoon mm. pianotaiteilija Folke Gräsbeckin, viulutaiteilija Manfred Gräsbeckin, sellotaiteilija ja mezzosopraano Seeli Toivion, sekä viihdetaiteilijoiden Jorma Uotisen, Jari Sillanpään, Katri Helenan levytykset; orkesterilevytyksissä Plathán on ollut mukana mm. Helsingin Kaupunginorkesterin ja Vantaan Viihdeorkesterin produktioissa.

 

Helena Plathán on perustanut lukuisia kamarimusiikkiyhtyeitä, esimerkiksi Play, Girls -pianotrion, joka on esiintynyt kotimaan lisäksi mm. kaikissa muissa Pohjoismaissa, sekä Allegros- jousikvartetin, joka on esiintynyt kotimaan lisäksi mm. Thaimaassa ja Ranskassa. Plathán on ollut mukana mm. Norwich-teatterissa muusikkona vuonna 1996, ja he tekivät konserttikiertueita mm. kotimaassa ja Englannissa. Helena Plathán soittaa sellon lisäksi myös sähköselloa; esimeriksi perustamassani Absolute Girls -yhtyeessä hän esiintyy sellotaiteilija Seeli Toivion kanssa sähköselloin – he ovat tehneet konserttikiertueita mm. Suomen Lappiin monena vuotena sekä myös muualla kotimaassa.

 

Taiteilija Jorma Uotisen kanssa Plathán on tehnyt 20 vuoden aikana satoja konsertteja kymmenessä eri maassa. Helena Plathán lisäksi tehnyt noin 25 vuoden aikana lukuisia konsertteja ja konserttikiertueita Lilja Productionsin tuotannoissa. Helena Plathánia ovat tukeneet mm. Muusikkojen liitto, Musiikin Edistämissäätiö sekä Taike.

Miikka Kallio on lahtelainen jazzpianisti  ja -urkuri. Erityisesti hänet tunnetaan Miikka Kallio Band -yhtyeensä nokkamiehenä. Hän on myös suosittu säveltäjä etenkin Venäjällä. Hänen teoksiaan ovat esittäneet  mm. Pietarin filharmonian, Mariinski-teatterin ja Pietarin konservatorion soittajat vuosittain jo vuodesta 2005.

Petri Ikkelä (s. 1965) on yksi Suomen harmonikkamusiikin merkittävimpiä, merkillisimpiä, ja kenties mielenkiintoisin artisti ja ainoa suomalainen muusikko, joka soittaa niin 1-, 2-, 3-, ja 5-rivistä sekä melodiabassoharmonikkaa kuin concertinaa, symphoniumia, accordinaa ja bandoneonia.


Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä solistisella että kansanmusiikkilinjalla, jolta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1998. Petri Ikkelä on voittanut valtakunnallisen harmonikkakilpailun alle 16 vuotiaiden sarjassa (jaettu 1. sija) Nuorten Taidetapahtumassa vuonna 1981 sekä 1- ja 2-rivisten harmonikkojen Suomen pelimannimestaruuden yleisessä sarjassa vuonna 1984. 


Petri toimii nykyisin freelancer-muusikkona, musiikin opettajana, sovittajana, säveltäjänä sekä kapellimestarina erilaisissa kokoonpanoissa viihteen, klassisen ja kansanmusiikin alueella. Petri Ikkelän pioneerityö argentiinalaisen tangon ja siitä vaikutteita ottaneen uuden suomalaisen tangon parissa on ollut erityisen merkittävää. Niinpä hän onkin tuonut suomalaiseen musiikkiin uusia kansainvälisiä sävyjä, ja yhdistyneenä perinteeseen luonut mielenkiintoisia ulottuvaisuuksia nautittavaksi kaikille musiikin parissa viihtyville, joita hän on eri kokoonpanojen jäsenenä ja / tai solistina viihdyttänyt Suomen ulkopuolellakin mm. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa, Kroatiassa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Itävallassa, Italiassa, Unkarissa, Egyptissä, Malesiassa, Pohjois-Koreassa ja USAssa.

Ilkka Joronen on helsinkiläinen all-around pianisti. Hän valmistui paitsi Sibelius-Akatemian klassisen musiikin solistiselta osastolta myöhemmin myös Metropolian popjazz osastolta. Ilkka soittaa konsertteja ja keikkoja lähes kaikissa tyylilajeissa (mm. klassinen, jazz, big band, teatteri, argentiinalainen tango, rock, pop). Hän toimii mm. Lohjan kaupunginorkesterin avustajana sekä DDT:n pianistina ja opettaa pianonsoittoa ja popjazz pianoa Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa.