Ilpo Laspas

Ilpo Laspas (s. 1984) aloitti pianonsoiton opinnot 9-vuotiaana ja urkujen- ja cembalonsoiton opinnot 1999. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa (2001–2003) Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin ja Elina Mustosen johdolla hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle kaikilla kolmella soittimellaan. Cembalonsoiton A-tutkinnon Laspas suoritti 2006 ja urkujensoiton A-tutkinnon 2009 (Kari Jussilan johdolla), molemmat erinomaisin arvosanoin. Pianonsoiton B-tutkinnon Laspas suoritti 2005 Tuija Hakkilan johdolla ja continuosoiton A-tutkinnon 2007, molemmat myös erinomaisin arvosanoin. Musiikin maisteriksi Laspas valmistui keväällä 2009. Urkuimprovisointi 3 -tutkinnon hän suoritti Harri Viitasen johdolla keväällä 2010 erinomaisin arvosanoin. Syksyllä 2010 Ilpo Laspas aloitti jatko-opinnot Sibelius-Akatemiassa tavoitteenaan musiikin tohtorin tutkinto (taiteilijakoulutus), instrumentteinaan urut ja cembalo. Ensikonserttinsa ja samalla 1. jatkotutkintokonserttinsa näillä soittimilla hän piti Helsingin tuomiokirkon kryptassa helmikuussa 2011.

Laspas on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla. Viime vuosina hän on opiskellut yksityisesti erityisesti Berliinissä opettajinaan professorit Paolo Crivellaro ja Leo van Doeselaar (urut) sekä Mitzi Meyerson (cembalo). Jatko-opintojaan ja taiteellista työskentelyään Laspas jatkaa Suomen Kulttuurirahaston myöntämän kolmivuotisen apurahan turvin.

Vuonna 2003 Laspas palkittiin Leevi Madetoja -pianokilpailussa. Vuonna 2006 hän sai toisen palkinnon sekä yleisöpalkinnon kansainvälisessä Johann Sebastian Bach -cembalokilpailussa Leipzigissa ja kaksi vuotta myöhemmin, 2008, toisen palkinnon samaisen kilpailun urkusarjassa. Huhtikuussa 2009 hänet palkittiin erikoispalkinnolla Kotkan kolmannessa kansainvälisessä urkukilpailussa.

Ilpo Laspas on saanut Pro Musica -mitalin 16-vuotiaana, 2000. Hänet on valittu Vantaan Barokin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2006, Pori Organ -festivaalin nuoreksi taiteilijaksi 2009, Turun tuomiokirkon vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi 2009 ja Lahden Kansainvälisen Urkuviikon vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi 2010. Ilpo Laspas on saanut Pro Musica Säätiön myöntämän harkinnanvaraisen apurahan taiteelliseen työskentelyyn 2014. Laspas soitti Vantaan BRQ-festivaalilla uuden Omniwerk-nimisen soittimen maailmanensikonsertin elokuussa 2014.

Laspas esiintyy aktiivisesti sekä soolokonsertein että kamarimusiikki- ja orkesterikokoonpanoissa kaikilla kolmella soittimellaan. Suomen lisäksi hän on konsertoinut useissa Euroopan maissa.