49. LAHDEN KANSAINVÄLINEN URKUVIIKKO
9.–15.8.2021

 

Keskiviikko 11.8.2021,
klo 19.00
Ristinkirkko, Lahti

 

Marc Grauwels (BE) – huilu
Eugeniusz Wawrzyniak (BE) – urut 

Konsertit pidetään rajoitukset huomioon ottaen, joten huolehditaan, että tullaan vain terveinä konserttiin, käytetään maskeja sisätiloissa, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, pidetään 2 metrin välit toisiin ihmisiin ja kirjoitetaan yhteystiedot valmiiksi paperille jonotuksen välttämiseksi lipunmyynnissä.

Ohjelma:

George Frideric HAENDEL (1685 – 1759)
”Arrival  of the Queen of Sheba”  *                  
(Sinfonia from Solomon)
arr. Eugeniusz Wawrzyniak

J.S. BACH (1685- 1750)
Sonata in C major BWV 1033 for  flute and organ
Andante –  Allegro –  Adagio –  Menuett 1 & 2

C.Ph. E. BACH    
Sonata in G major Wq 133 for flute and organ 
Allegretto –  Rondo

J.S.  BACH 
Prelude and  Fugue in D minor   BWV 539 *

Carl Philipp Emanuel BACH (1714- 1788)
Sonata in A minor Wq 132 for flute solo **
Poco Adagio  –  Allegro –  Allegro

Franz LACHNER (1803 – 1890)
Elegie for flute and organ

Felix MENDELSSOHN
Sonata op. 65 No2 in C minor  *
Grave – Adagio – Allegro maestoso e vivace – Fuga (Allegro moderato)

Felix  MENDELSSOHN  (1809 – 1847)
Poco Adagio from  Sonata in F minor op. 4

Albert Renaud (1855 – 1924)
Toccata en ré mineur op. 108 n°1 *

J.S. BACH
from    Suite n° 2 in B minor BWV 1067
Polonaise Menuet – Badinerie

Total time :
Handel               3’40’’
Bach                10’
C.F.E.  Bach     10’
Bach                  7’
C.F.E. Bach      16’
Lahner              5’
Mendelssohn    9’
Mendelssohn    5’
Renaud             4’30’’
Bach                 6’30’’
—————————————-
                      76’40’’

 

 * organ solo  ** flute solo

 

Marc Grauwels on kiistatta yksi suosituimpia belgialaisia nykyhuilisteja. Grauwelsin monivivahteisuus kansainvälisenä huilusolistina on innoittanut maailmalla satoja säveltäjiä kirjoittamaan teoksia juuri hänelle; yhtenä esimerkkinä mainittakoon Astor Piazzollan History of the Tango (1985), jonka Piazzolla omisti Grauwelsille. 

Hän debytoi jo ennen musiikkiopinnoista valmistumistaan, vain 19-vuotiaana, Flemish Operassa. Vuonna 1976 hän aloitti pikkolohuilusolistina La Monnaie -teatterissa Bryssselissä (Belgian kansallisooppera). Vuonna 1978 hän siirtyi Belgian radion ja television sinfoniaorkesteriin, jossa hän oli kautta aikain ensimmäinen soolohuilisti. Siellä hän viihtyi kymmenen vuotta, ja hänet valittiin myös maailmankuulun World Orchestran (kapellimestari: Carlo-Maria Giulini) soolohuilistiksi sen perustamisvuonna 1986. 

Grauwelsin ura soolohuilistina jatkui vaikuttavasti, ja hän jätti Belgian sinfoniaorkesterin vuonna 1987. Näinä vuosina hän toimi opettajana myös Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa (Royal Conservatory of Brussels) viidentoista vuoden ajan. Nykyään hän toimii kunniaprofessorina Monsin kuninkaallisessa konservatoriossa (Royal Conservatory of Mons).

Vuodesta 2007 on soittanut pelkästään Miyazawa Gold Flutes -huiluja, jotka on erityisesti hänelle tehty. Grauwels onkin Miyazawan virallinen yhteistyökumppani.

Helmikuussa 2001 Grauwelsin Aasian-kiertueen jälkeen hongkongilainen Naxos Records päätti uskoa kokonaisen kokoelman nimeltä The Flute Collection Grauwelsin tulkittavaksi. Tähän päivään mennessä jo 15 levyä tätä kokoelmaa on julkaistu maailmanlevitykseen.

Marc Grauwels on myös soittanut Milos Formanin ohjaaman Amadeus-elokuvan soundtrackillä yhdessä Thomas Blochin ja Brussels Virtuosi Ensemblen kanssa upean adagion KV 617 lasiharmonikalle, huilulle, oboelle, alttoviululle ja sellolle. Lisäksi hän on tulkinnut Mozartin sonaatteja, kvartettoja ja konserton huilulle ja harpulle 170 CD-levyn Mozart-kokoelmassa. Tämä Golden Disk -nimellä kulkeva kokoelma on kaupallisesti merkittävin menestys Brilliant Classics -julkaisijalleen, sitä on myyty yli 100 000 kappaletta tähän päivään mennessä.

Eugeniusz Wawrzyniak on puolalainen urkuri, joka on viimeiset kolme vuosikymmentä asunut Belgiassa. Valmistuttuaan Poznánin musiikkiakatemiasta Puolasta (Musical Academy of Poznań), jossa hän opiskeli professori Romuald Sroczyńskin johdolla, hän jatkoi opintoja Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa (Royal Conservatory) professori Jean Ferrardin opissa. 

Eugeniusz on esiintynyt Saksassa, Alankomaissa, Ranskassa, Belgiassa, Espanjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Luxemburgissa ja Yhdysvalloissa, sekä useita kertoja Puolassa maan tärkeimmillä urkufestivaaleilla.

Eugeniusz on äänittänyt musiikkia belgialaiselle Radio 3 -kanavalle ja Puolan radiolle, sekä tekee yhteistyötä Poznánin filharmonisen seuran (the Philharmonic Society in Poznań) kanssa Puolassa.

Eugeniusz Wawrzyniak ei ole rajoittanut taiteilijanuransa toimintaa urkukonsertteihin, vaan etsii jatkuvasti uusia haasteita yhdistäen urkumusiikkitulkintansa muiden solistimuusikoiden kanssa. Esimerkki tästä on hänen uusin levytyksensä, jossa vierailevat upeat artistit Marc Grauwels (huilu), Yossif Ivanov (viulu).

Hän on esiintynyt lukuisten muiden muusikoiden, muun muassa Lorenzo Gatton (viulu), Roman Gryńin (trumpetti), Poznánin Filharmonisen seuran poika- ja mieskuoron The Poznan Nightingalesien (johtaja: Maciej Wieloch), String Quartet Siriusin (Praha) ja Thierry Cammaert’n (oboe) kanssa.

Musiikkijärjestö Concerton (Charleroi, Belgia) puheenjohtajana hän järjestää urku-, kuoro- ja kamarimusiikkikonsertteja, jotka muodostavat vuosittaisen Marchienne Musical Festivalin. Yhdistyksen jatkuva teema Wallonian kulttuurielämässä on tuoda puolalaista yhteisöä ja kulttuuria lähemmäs toisiaan Belgiassa rikastaen samalla molempia.

Vuodesta 1990 Eugeniusz Wawrzyniak on toiminut Notre Dame de Miséricorde -kirkon pääurkurina Marchienne-au-Pontissa Belgiassa. Hän myös opettaa pianon- ja urkujensoittoa läheisessä Atélier Musical de Managessa. 

Eugeniusz Wawrzyniakin saavutuksiin kuuluu myös kaksi sooloalbumia: Felix Mendehlssonin sonaatit (2015), joka äänitettiin Poznánin Archcathedral Basilica of St. Peter and St. Paul -katedraalissa, ja Soli Deo Gloria (2017), joka sisältää J. S. Bachia, A. Guilmantia, R. Freteuria, F. Borowskia ja J. Christopher Pardinia. Tämä levy äänitettiin Pyhän Kasimirin kirkossa Wroclawissa (Puola). Wawrzyniak on myös Vocal and Instrumental Ensemble Credon perustaja, ja tällä kokoonpanolla hän on levyttänyt kaksi CD:tä: Avec vous, je suis avec vous (2012) ja Pour aimer de plus grand amour (2014).

Vuosien 2011-13 aikana Wawrzyniak nimettiin ehdolle Vuoden puolalainen Belgiassa -kilpailuun kulttuurikategoriassa. Tätä kilpailua järjestää Council of the Polish Community Belgiassa yhteistyössä Puolan lähetystön konsulaatin kanssa. 

Lokakuussa 2015 Tournain hiippakunnan piispa Guy Harpigny myönsi Eugeniuszille Medaille de Saint Eleuthèren tunnustukseksi 25 vuoden palveluksestaan Notre Dame de Miséricorden seurakunnan ja yhteisön hyväksi.